
Cum apare rana de
nedreptate? O regăsesti la tine si la cei din jur?
Exemple de origini ale rănii de nedreptate:
1. Răceala emoțională a părinților. Copilul simte răceală
din partea părintelui de același sex. Acest părinte are o atitutine percepută
ca fiind critică, severă, cu multe cerințe și așteptări și nu permite copilului
să fie el însuși. Părintele la rândul sau cară răni care îl împiedică să fie el
însuși cu copilul sau. Aceștia sunt părinții anxioși care nu pot sta locului,
au nevoie să facă mereu ceva/să evadeze deși la fel ca și copii lor au foarte
multă nevoie de afecțiune.
2. Părinții obligă copii să urmeze modele pe care ei le admiră și pe care le percep ca fiind de succes conform valorilor lor. Îi compară în permanență cu frați/surori/colegi de clasă, unde părintele vede lucruri pentru care a fost criticat la randul sau in copilarie.
Părintele pune copilul într-o continuă competiție pentru a fi mai bun decât ceilalți și pune o presiune foarte mare pe el/ea dintr-un mecanism axat doar pe supraviețuire: nu știi niciodată ce se poate întâmpla și trebuie să fii mereu în fruntea piramidei. Nimic in afara excelentei nu este suficient de bun.
Acest tip de presiune nu permite copilului să fie așa cum este și să fie apreciat pentru felul lui de a fi. Apare disocierea între masca pe care învață să o poarte în public și cine este pe ascuns. Copilul nu invată despre sine, ce ii place, si care îi sunt limitele sănătoase.
Tipul acesta de presiune crează comportamente promiscue din partea copilului. Ea/el face pe ascuns lucruri pe care nu se simte în siguranță să le facă alături de părinți, sau pur și simplu pentru a refula stresul acumulat facând in mod dezechilibrat ceea ce trebuie vs ceea ce îi place.
Cu cât presiunea este mai mare, în special spre adolescență, cu examene,
schimbări specifice perioadei, alegeri noi, cu atât nevoia de a refula stresul
în activități nesănătoase crește. În perioada aceasta se activează
puternic și anxietățile părinților care simt ca pierd controlul asupra viziunii
lor despre viitor a copilului.
Paradoxal, lăsând copii să exploreze ceea ce sunt, în siguranță și acceptare,
încă de mici, crează sentimentul că sunt susținuți indiferent ce se întâmplă și
iubiți necondiționat pentru simplul fapt că exista. Fiind susținuti in
calatoria lor, acești copii ating succesul in mod organic in ritmul si felul
fiecaruia. Au suișuiri si coborâșuri in viata care nu sunt tratate ca tragedii
ci ca faze ale vieții. Invața din greșeli si se redreseaza cu mai multă
ușurința.
Asta nu înseamna lipsa limitelor, că totul e permis fara discernamant, ci echilibrarea lucrurilor care trebuie cu adevarat facute cu cele care doar aduc bucurie.
Copii au nevoie ca părinții să fie prezenți fizic și emoțional cu ei cât mai mult fără sa faca ceva anume, pur si simplu timp la liber în care copilul sa dicteze ritmul si activitatile.
Voi face o sesiune dedicată acestui subiect pentru părinții care nu reușesc din cauza anxietății să fie prezenți cu adevărat lângă copii (prezența fizică fără cea emoțională nu se pune).
3. Obligația de a face performanță. Să fie cea/cel mai bun/ă – altfel copilul este mereu supus comparației cu cei care sunt mai buni ca ea/el. Efectul dorit este de motivare, efectul obținut atunci cand strategia este repetata des este invers.
Când sinele copilului este dat la o parte în proces, se ajunge în multe cazuri la burn-out, dependențe, depresie, schimbări majore de direcție în perioada adultă și îndepărtare de părintele/părinții care l-au impins pe drumul nedorit. Acesta din urmă este un mecanism de protejare a copilului de judecata si fricile părinților.
4. Reprimare emoțională: copilul nu are posibilitatea să își exprime cu adevărat sentimentele fără a fi judecat sau pedepsit. Sentimentele copilului îl fac pe părinte să se simtă inconfortabil și că nu îsi face treaba bine, rana de perfecționism se activeaza puternic la parinte din propria copilarie și atunci are nevoie sa rezolve problema rapid: “Băieții nu plâng ca niste fete”,”Trebuie sa fii puternic sa arati tu cine e seful”, “Nu mai fii smiorcăit/a” “Ești urâtă când plângi”, “X e cuminte și nu face ca tine”, “Nu mai plânge că îți dau eu motiv să plângi ”, Ia uite ce cuminte e X si tu…”, ”Ma obosesti”, ”Ma omori cu zile”, ”Daca nu faci X iti arat eu tie!”. Desi agresivitatea sau amenintarile par ca rezolvă problema pe termen scurt, atunci cand copilul creste mai mare, se razvrăteste impotriva comportamentelor pe care le considera nedrepte si se izoleaza de parinte.
Sentimentele de nedreptate se adună în copil, care nu este liber să fie ea/el însuși și să se exprime ca atare. Copilul nu este încurajat să facă ce îi place ci ceea ce trebuie. Ceea ce îi place este de multe ori acceptat ca ceva secundar, un hobby dar nu este văzut ca fiind la fel de important.
Se crează programul că este apreciat/a doar pentru ceea ce poate face pentru alții dar nu pentru sine însuși. Se ascunde sub masca de rigiditate (o armură în care își pune la dulap sinele) ca să nu mai sufere.
Rana de nedreptate întotdeauna urmează rănii de respingere.
In cate din povestile de mai sus te-ai regasit?

Dacă porți această rană, este foarte posibil să te regăsești în comportamentele sau gândurile de mai jos.
- Ești mereu sensibil\ă dar cei din jur te percep că rece, nepăsător/toare și rigid/ă
- Cauți în mod absolut dreptatea și corectitudineaconform valorilor tale. Dreptatea este perfecțiune. Astfel că mereu vrei să fie totul cel mai bun si perfect.
- Rigidul are tendința de a-i controla pe ceilalți pentru că altfel simte că lucrurile nu ar ieși așa cum trebuie si e bine. Pentru că ește atras/ă de lucrurile pe care le consideri nobile, te atrag cu ușurință pozițiile de putere, statut social ridicat, etc.
- Ai nevoie să fii apreciat/ă și validat/ă constant pentru ceea ce faci. Ai un spirit perfecționist și competitiv dar te îndoiești adesea de alegerile tale pentru că atunci când alegi pierzi controlul asupra a ce s-ar fi putut întâmplă dacă alegeai cealaltă variantă. Perfecționismul te face să rămâi în permanență în contratimp cu proiectele în curs. Poți începe multe proiecte deodata dar să nu le poți duce la finalizare. Rigidul este cel care ajunge cel mai ușor la burn-out și depresie.
- Ai nevoie ca totul să fie organizat, aranjat, categorisit. Nevoia de ordine și disciplină poate să devină obsesivă si obositoare.
- Confunzi disciplina cu rigiditatea.
- Ai nevoie să simți că meriți ceea ce primești. Dacă simți că nu meriți ceva, poți la nivel subconștient să te auto-sabotezi și să pierzi ce ai câștigat. Fie ca este vorba de bani, oportunitați, etc. Un exemplu este
- Ai dificultăți în a-ți respecta limitele proprii (pentru că nu te-ai cunoscut niciodată cu adevărat să știi care sunt) precum și pe cele ale celorlalți din același motiv (nu le înțelegi). Din cauza asta se ajunge cu ușurință la burn-out și depresie.
- În relații ai nevoie ca lucrurile să fie egale și clare, altfel te simți cu ușurință nedreptățită pentru că ai tendința să faci foarte mult și ai pretenția de la partener/colegi să țină ritmul cu ține așa cum îți dorești.
- În relațiile cu ceialalti îți este greu să fii așa cum ești și să îți accepți sentimentele. Îți este greu să legi legături de prietenie.
- Cea mai comună emoție este furia atunci când te simți nedreptățit/a într-o situație. Te înfurii adesea pe tine atunci când faci greșeli.
- În intimitate, ai dificultăți să dai drumul la control, să simți plăcere și să îți exprimi sentimentele.
Când sunt următoarele sesiuni?
Miercuri, 25 ianuarie, tot la ora 18.30, organizez o SESIUNE GRATUITĂ. Vom lucra pe mentalitatea de victimă (și cum afectează abundența)
Apoi, în luna februarie ne vom vedea de 4 ori, tot miercurea si in unele duminici asa cum voi anunța in sesiunile de miercuri. Revin cu detalii pentru temele de luna viitoare, însă îți promit că vor fi foarte interesante.
Cât costă o sesiune de grup?
Participarea la o singură sesiune de grup este 150 lei. Dar poți alege să faci un abonament cu 4 sesiuni, achitând astfel doar 450 lei
Rămân în continuare disponibile și sesiunile private, mai ales dacă ai o problemă specifică pe care vrei să lucrezi și dacă vrei să grăbești puțin procesul, mergând direct la sursă.
O sesiune individuala de 60 minute costa 800 lei, 45 minute 600 lei, 30 minute 400 lei.
Prima sesiune individuala este intotdeauna de 60 minute.
Iar strict pentru tema abordată săptămâna aceasta, rana de nedreptate, deschid 3 sesiuni private cu reducere de 30% (vor avea loc săptămâna viitoare), pentru persoanele la care această rană este foarte accentuată și simt nevoia să lucreze pe situația lor specifică.
Cum mă înscriu?
Înscrierea se face prin email ( contact@adinapestroiu.com ) iar linkul îl primiți imediat ce confirmați plata.
O parte dintre voi ați achiziționat pachetul de sfârșit de an la promoție sau aveți abonamente active, este de ajuns să îmi cereți linkul în acest caz.
Dacă nu puteți fi prezenți live, nu uitați să îmi menționați acest lucru, pentru a vă include în energia grupului. Curățarea funcționează la fel de bine dacă parcurgeți ulterior înregistrarea pentru a se activa eliberarea.
Doar tu poți decide să te vindeci și să îți dai voie să fii TU. Să trăiești în abundență, fericire și în acord cu tine.
Vino să experimentezi curățarea energetică, cea mai ușoară și rapidă metodă de a te elibera de blocaje și a accesa abundența pe care o meriți.
Te aștept, cu drag!