
Sunt 3 roluri pe care mulți dintre oameni le joacă, în anumite relații. Nu neapărat aceleași întotdeauna. Sunt roluri specifice jocurilor psihologice, ce vin din lupta pentru putere și o exprimare a rănilor formate în diferite situații din trecut.
Cele 3 roluri sunt: Agresor, Victimă și Salvator. Este posibil ca într-o anumită perioadă sau într-o anumită relație, fie ea profesională sau personală, să te comporți ca un agresor, iar în alte relații ca salvator sau victimă. În orice caz, de cele mai multe ori, aceste roluri se activează în relație cu oamenii care sunt într-unul dintre celelalte roluri.
De exemplu, rolul de salvator este activat brusc atunci când în jurul nostru este o persoană care are tendința să se victimizeze, să fie mereu neajutorată și să se plângă de tot ceea ce i se întâmplă.
Vom lucra pe fiecare dintre aceste roluri, pentru că, dacă se manifestă prea des, acestea ne împiedică să evoluăm și ne blochează abundența.
Sesiunea de săptămâna aceasta a fost dedicată mentalității de victimă și impactului ei asupra abundenței.
Am ales să o lucrăm în sesiunea gratuită pentru că am sentimentul că este cea mai nocivă dintre cele trei și poate și cel mai des întâlnită. Însă vom relua tema, duminică.
Cum se manifestă persoana cu mentalitate de victimă?
- Se victimizează, se plânge încontinuu de probleme, de situații și de viață în general
- Folosește un limbaj negativ, viața e grea, totul e „gri”, oamenii sunt răi sau nepăsători și așa mai departe
- Tot timpul dă vina pe cineva sau pe ceva din exterior (familia, colegii, statul, tot timpul cineva este de vină)
- Așteaptă salvare din exterior, nu își asumă responsabilitate pentru propria viață. „Cineva” trebuie să o salveze, să îi dea, să îi rezolve problemele.
Cu siguranță ai întâlnit persoane de genul acesta și poate chiar ai încercat să îi ajuți să iasă din situațiile grele (cel puțin în opinia lor) dar după ceva timp ai observat că de fapt apar alte și alte motive pentru care să se plângă. Aleg mereu să vadă partea proastă a lucrurilor sau jumătatea goală a paharului.
Cred că fiecare dintre noi avem mentalitatea aceasta din când în când. Poate într-un anumit domeniu al vieții sau într-un proiect nou care pare mai greu, sau doar în perioade în care nivelul de energie este ceva mai scăzut.
VREAU SĂ MĂ ELIBEREZ DE MENTALITATEA DE VICTIMĂ

Cum îți afectează mentalitatea de victimă abundența?
- Focusul este întotdeauna pe ce nu ai sau nu merge bine, motiv pentru care vei trece cu vederea lucrurile bune, oportunitățile la care ai acces, posibilitățile de a crește și de a schimba ceva în viața ta.
- Pierzi foarte mult timp și energie pentru a te plânge. Persoanele cu mentalitate de victimă petrec foarte mult timp să se plângă și să povestească ce li s-a întâmplat, să analizeze tot ce nu e în regulă în exterior, chiar și de mai multe ori pe zi, oricui este dispus să le asculte. Dacă ai folosi timpul și energia astfel irosite, pentru a face ceva pentru tine, rezultatele ar fi extraordinare.
- Aștepți și cauți salvarea mereu în exterior. Doar că răspunsul este întotdeauna în tine. Sigur că poți folosi resurse sau susținere în exterior însă niciodată doar pentru că te plângi. Soluția și schimbarea e în tine și apoi vine și ajutorul din exterior.
- Inconștient, în mentalitate de victimă, faci tot posibilul să rămâi în situația de care te plângi. Pentru că, dacă o rezolvi, de ce o să te mai plângi? Despre ce o să mai vorbești, de cine o să te mai plângi, pentru ce o să mai dai vina pe guvern, colegi, partener, etc?
Chiar dacă poate nu îți vine să crezi, mentalitatea de victimă vine și cu beneficii și cu un anumit confort. Motiv pentru care, multe persoane au transformat-o într-o adevărată resursă. E mai simplu să te plângi și poate să te salveze cineva, decât să cauți soluții.
Mentalitatea sau rolul de victimă te face să te simți mic(ă) și neajutorat(ă), uneori nedreptățit(ă) chiar.
Vino la sesiunea de curățare energetică dedicată mentalității de victimă, Duminica, 29 ianuarie, la ora 18.30.
Vino să eliberezi tendința de a te victimiza, sentimentul de neputință și lipsa de responsabilitate.
Dă-ți voie să accesezi abundența pe care o meriți, să te deschizi oportunităților care sunt peste tot în jur și să trăiești viața la care visezi.
Pe curând!